„КОГА МОЌТА НА ЉУБОВТА ЌЕ ЈА ЗАМЕНИ ЉУБОВТА ЗА МОЌ, ЧОВЕКОТ ЌЕ ИМА НОВО ИМЕ: БОГ." - ШРИ ЧИНМОЈ

Шри Чинмој улици

Шри Чинмој УлициПовеќе од 70 „Шри Чинмој“ улици во повеќе од 15 земји беа посветени од страна на локалните власти. Секој ден илјадници луѓе од различни вери и од различно потекло минуваат по овие улици и добиваат инспирација и охрабрување од пораката на Шри Чинмој за единство. Првата посветена улица како дел од оваа програма се наоѓа во Флашинг Медоу Парк во Њу Јорк, во пределот на Ју Ес Опен Тенис Турнамент и местото каде се одржани многу повеќе дневни ултрамаратони поддржани од Шри Чинмој.

 „Каков вид на мир бараме? ...Зборувам за вистински мир, оној мир за кој вреди да се живее на земјата... не само мир за Американците, туку мир за сите мажи и жени; не само мир во нашето време, туку мир за сите времиња.“ – претседател Џон Ф. Кенеди, говор на Американскиот Универзитет, Вашингтон, 10ти јуни 1963 година