„КОГА МОЌТА НА ЉУБОВТА ЌЕ ЈА ЗАМЕНИ ЉУБОВТА ЗА МОЌ, ЧОВЕКОТ ЌЕ ИМА НОВО ИМЕ: БОГ." - ШРИ ЧИНМОЈ

Единство-Срце-Солзи и Насмевки

Единство-Срце-Солзи и Насмевки

„Единство-Срце-Солзи и Насмевки“ е светска волонтерска мрежа на развиени професионалци кои под  директно водство на Шри Чинмој вршат хуманитарно служење во преку 50 нации, често служејќи на заедници со критични потреби низ екстремно брза мобилизација на човечки ресурси.

Основана во 1991 година од Шри Чинмој како специфичен одговор на барање на претседателот Михаил Горбачев и Раиса Максимовна да се испрати хемотерапија на руските деца што страдаат од леукемија, „Единство-Срце-Солзи и Насмевки“ од тогаш имаше можност да работи директно со голем број пријатели на Шри Чинмој, како водечки личности и лидери како претседателот Нелсон Мандела, Мајка Тереза, генерален потсекретар на ОН Анварул Чаудри и Ибрахим Гамбари, и архиепископ Дезмонд Туту, како и мноштво на невладини организации претходници на меѓународен развој.

„Единство-Срце-Солзи и Насмевки“ е мрежа на посветени волонтери од многу националности и од сите вери со мисија да им служат на заедниците на нациите во развој, често преку единствени методологии вклучувајќи  меѓународни партнерства и меѓукултурни дијалози со акцент на креирање и одржување на проекти.

Инспириран од филозофијата на Шри Чинмој, секој проект се изгради во аспект на единство меѓу луѓето, без оглед на раса, социјално-економска положба, религија или националност. Целта на секој проект се искуства со населението преку служење со чувство на заедничка инспирација, радост и благодарност во духот на вистинска глобална одржливост со сите личности како еднакви жители на истата планета.

Организацијата е политички неутрална во најчиста смисла на зборот, ни е поврзана со било која влада, ни прифаќа финансирање од било која влада. Сите членови на „Единство-Срце-Солзи и Насмевки“ се строго волонтери и го нудат нивното служење во дух на несебичност.

„Нашата хуманитарна служба не е самомотивирачки горделив чин на добротворно служење за сиромашните. Таа е огромна можност да се хранат, негуваат и зајакнат нашите сопствени сиромашни браќа и сестри за да можат рамо до рамо да маршираат заедно со нас во прогласувањето на свет-единство-победата на Бог Креацијата.“ – Шри Чинмој

Од нејзиниот зачеток, „Единство-Срце-Солзи и Насмевки“ предводеше проекти во близу 150 нации, вклучувајќи милиони долари стоки за исполнување како на критични така и на долгорочни потреби.

Обезбеди 19 контејнери хуманитарна помош во Ангола во 2003 година, во време кога илјадници тони помош од други организации беа заглавени на царина.

Позначајно:
  • Катализираше промена во националната политика на Русија за третманот на леукемија. Во 1991 година Влада на Русија не ја финансираше хемотерапијата како третман за детска леукемија. Преку непрестајните напори на Шри Чинмој и „Единство-Срце-Солзи и Насмевки“, во соработка со Раиса Максимовна Горбачев, Влада на Русија сега финансира такви третмани.
  • Помогна во економското закрепнување на регионите погодени од цунами преку поддршка на локалната индустрија. На пример, сто бродови за риболов и мрежи беа подарени на рибарите од Шри Ланка, што почнаа да ја ревитализираат нивната заедница преку индустрија и трговија.

„Јас никогаш нема да ја заборавам и луѓето на Ангола секогаш ќе ја ценат огромната хуманитарна помош што Вие и вашата организација ја обезбедивте за Ангола во време на нејзината најголема потреба.“ – професор Ибрахим А. Гамбари, генерален потсекретар во ОН и специјален советник за Африка